Klik tau!

Monday, May 25, 2009

Wanted!

WANTED


Pesalah 1 - Sarah Syuhada Shafie


Pesalah 2 - Sarah Soffiya Shafie

Malam sabtu, aku dan Imran tgh layan TV... Abah tgh sebok dok potong2 kertas untuk buat display kat kedai.. Paman sebok dok layan game dlm bilik... Adda & Opie tgh main dlm bilik..

Tetiba... tok..tok..tok... "Encik, sila bukak pintu, kami polis!!!"... aku dan abah berpandangan.. apahal lak polis ni??? Kami pun dengan cuaknya bukak pintu. Ada dua abang polis dan ada dua mamat, sorang cina, sorang melayu. Yg melayu tu bawak beg plastik sampah warna biru (macam penuh ja)... Abang polis tu bagi salam la... tetiba brader melayu tu dengan kuang hajarnya, tuangkan semua isi dlm plastik sampah tu (sambil sepak2).... "ni semua barang abang ke??""... aku dan abang terpinga2.... pastu, tgk2.. mmg betul.. semua baju imran dan ada 3-4 plush toys...

Abah pun ckp la... "ye, ni baju anak saya"... Brader Melayu tadi (masih kuang ajar).."Apsal buang sampah depan umah saya ni???"... rupanya brader ni dok tingkat bawah sekali (aku dok tingkat 10).... Alamak!!! anak2 aku dah buat hal!!! buang baju ikut tingkap!!!! Aku pun dgn rasa bersalah ckp la.."mintak maaf bebanyak ye bang.. saya rasa anak saya yg buang baju adik dia ikut tingkat ni"... pastu aku panggil la dua beradik tu.. Adda & Opie... tanya kat diorg... Opie cam biasa la.. terkebil2.. Adda mengaku la.. "Adda dengan Opie buang".. pastu senyum2... cis betul la...

Pastu, mamat melayu bangang ni still tak puas hati... "Saya tak marah kat anak abang dgn kakak, yg saya marah ni.. puncanya mak bapak! Kakak patutnya pantau anak2.... lepas tu, ajar anak2 macam mana HIDUP BERJIRAN...".. dlm hati aku "what the fuck!!!" Aku ckp la.. "anak saya 4 tahun, yg kecik tu 2 tahun, ckp pun tak tau lagi .. macam mana nak ajar konsep berjiran ni... camnilah.. saya betul2 minta maaf ni".

Mamat cina tu menyampuk la (dia ni presiden apartment)... "Ni bahaya, boleh melibatkan nyawa.. cuba bayangkan kalau kena atas kepala".. Abah ckp la."ye saya faham.. dan saya mintak maaf.... er.. kena ke kepala abang ni?".... Mamat melayu tu macam bengang!!! "Tak kena la.... saya tgh nak rehat hujung minggu ni.. tetiba keluar rumah tgk org buang sampah... abang bayangkan la perasaan saya... kalau rumah abang macam mana??"

Abah pun dah nak naik hangin la.. "Kalau saya maybe memula marah, tapi kalau dah tau budak kecik yg buang... tak kan nak marah..." Aku pun apa lagi, mencelah la.. "Bang, please ye, barang ni semua bukan sampah tau!! semua ni baju anak saya... tgk la betul2.. baju osh kosh pun ada... tak kan sampah kot!!!!!"

Abang polis tu akhirnya terpaksa mencelah.... "Camni la... oleh kerana kami telah terima aduan, maka kami dtgla jugak.. tapi saya nampak ni masalah kecil ja, masalah budak2.... jadi saya harap Puan & Encik awasilah anak2 ye.... kalau boleh, jgn bagi anak2 main dekat tingkap, bahaya..." Aku dan abah menganguk2 jer la.... dah polis ckp, tak kan nak lawan.. hehehehe.. "Tapi, sebab dah ada aduan, saya kena la mintak no IC dan alamat encik.." Abah pun gi ambikla IC dia....

Mamat Melayu tu still muka tak puas hati.. maybe dia nak aku sepak anak aku depan2 dia kot baru dia dia puas hati!! Mmg bengong tahap cipan la... ada ka siap panggil polis!!!! Mamat cina, macam bagus, ckp kat abah, "skrg I nak you mintak maaf dgn abang kita ni.. tolong ye salam" .. Satu lagi bangang!! aku rasa dekat 10 kali aku dan abah dok ckp sorry... ko pekak ka apa!!! Abah pun dah malas nak gaduh... ckp la.."mintak maaf" sambil hulur tangan.. Mamat melayu ni dengan muka cam taik, salam jugak la... sempat dia ckp "Jaga anak tu betul2.. belajar hidup berjiran!".... Mmg fuck betul la!!!!

Pastu, diorg pun blah la... Aku dan abah pi usha tgk.. rupanya 1 bakul baju imran diorg buang.... banyak lagi baju yg tersangkut dan bawah tingkap tu.. patutla diorg tau umah aku.. wakakakka.. pastu sesi mencangkuk baju la... ada la 3-4 baju yg masih tergantung sebab tak sampai nak ambik....

Mmm.. camtu la kisahnya anak2 aku.... tapi aku mmg bengang gila la dgn mamat bengong 2 org tu.. siap panggil polis benda2 macam ni.... ada gak org camni rupanya.... camtu la "HIDUP BERJIRAN"...

P/s: camner nak ajar anak konsep kejiranan ye kalau dia berak pun still dlm pampers???

12 ulasan:

zulfarina zulkeple on Tuesday, May 26, 2009 9:46:00 AM said...

kahkahakhahah gila mmg bodo tahap maximum smpai report polis! mcm la kes bsar sgt buang sampah jer pon tapi padahal bukannyer sampah pon baju2 klau kena kat kepala pon bukannyer sakit. Klau la sampah nak plak dia buka plak plastik tu hish...tak gi sekolah kot depa tuh bdk2 nyer keje...nk kisah apa sgt sekolah tadika pon blum masuk lagi even klau bdk sek rendah pon mmg tak tau apa2 lagi. saya klau bab budak2 ni let go ajer sbb kita ada anak pham la prangai anak2 tu cmna...dia tu takde anak kot...nk suh ajar konsep berjiran plak hish mmg tak dpt terima akal lgsg la geram jer sy baca citer ni ada jgk manusia cmtu kat situ yer....yang polis tu pon satu tanya la lebih detail kat mamat bodo tu sblm serang org... buang masa jer...yg lawaknyer si sarah n opie tu nape la dibuang nyer baju2 imran tuh sian imran..klau sy berada ditempat kak jajad tu cmner la sy akan menjawab depan2 org bodo itu kan mmmmmm....ada jer aku cari gaduh kat situ hehehehe kak jajad pasti berasap jer dlm ati tuh hehehehh sabar aje la jiran cenggitu hish...

evyn4ever on Tuesday, May 26, 2009 12:28:00 PM said...

huh itulah kan...bila kita tak campur orang,orang cakap kita tak hidup berjiran tapi bila kita campur orang ada je masalah...mcm mana tu??huh...haaiahh nnt sy akan alami juga konsep berjiran ni..hehehe tp apa kan daya balik rmh dah tido..huhuhu...
comey je anak kak jajad tu..haaa mesti kakak2 ni nak buli adik dia..:P

Jajadomaq on Tuesday, May 26, 2009 2:22:00 PM said...

Zul, mmg akak berasap jer.. husband akak ckp kalau takde polis tu mmg nak kena balun mamat 2 org tu.. siap dtg serbu2 rumah org.. pastu jerit2.. semua jiran2 keluar rumah tgk apa hal.. wakakaka... tapi semua pun ckp.."ala, tak yah marah2 la... hal budak2.."

Mamat ni pun sekor, kalau kena sikit pun tak boleh, tak yah la dok apartment ke flat ke... pi la dok rumah teres.. takde sapa nak buang benda dari atasnya....

Lani panaih ja rumah dok kena tutup tingkap memanjang sebab takut anak buang benda lagi... agaknya kakak2 ni dok jeles kat Imran sebab dia centre of attention skg ni.... hahahahhaa

Jajadomaq on Tuesday, May 26, 2009 2:28:00 PM said...

Evyn,

Camtu la.. evyn nanti kamu tahulah camner hidup berjiran.. lagila kalau ada anak kang... kita bukan tahu nanti perangai anak camner.. dah dpt anak baru tau.... tapi budak2 ni biasalah.. kreatif jer dok pikir macam2... hehehe

sarah on Tuesday, May 26, 2009 7:11:00 PM said...

kelako la tgk muke pesalah 1 & 2 tu..opie ngn comot2nya..cute..notty je muke..alah..budak2 la..abg tu yg bodoh..

Jajadomaq on Wednesday, May 27, 2009 10:01:00 AM said...

sarah, cuba tgk betul2 comot tu makan apa.... kan makan 'sarah cupcakes' tu! cake coklat.. ada icing putih2 tu.. ni mesti time tom & jerry.... hahahahha.... makan cupcake jer mesti muka belomoih! tapi sedap punya pasai, maka biarkannnnnnnnn... hahahhaha

kazaztan on Thursday, May 28, 2009 12:52:00 PM said...

ehehhehehe...yg penting..w/p mrk pesalah.. ttp dgn innocent yer ngaku buang... hhhahahhaha...hahhaha... alah... benda kicik je tu....smpi ke polis yer....ehheheh.... polis pun ada byk kes kena jaga...setakat smpah tercogok kat depan umah tu...panggil majlis perbandaran je la kutip....ape la...abg melayu..abg melayu...tpkan..kalu die tu tahu adab berjiran...rasa yer die tak jerit2 depan pintu umah ko..... kansss?????

suhanazainal on Thursday, May 28, 2009 2:52:00 PM said...

adda & opie: kelakar & kiut!

imran: kesian baju dia kene buang ngan kakak2

jajad: ape tak sebut perkataan tu depan mamat melayu tu je? oo takleh, ade polis. kang kene tangkap lak.

pe'eq: mesti rase cam nak tumbuk je mamat tu kan?

polis: kesian tak pasal2 kene layan aduan2 bodo.

mamat cina: ok la tapi org dah ckp sori lagi mau suruh sori lagi

mamat melayu: mangkok hayun.

Jajadomaq on Thursday, May 28, 2009 5:00:00 PM said...

sue,

adda & opie: notti!! apa yg diaorg dok pakat sebelum buang baju tu?

imran: mangsa yang sampai skrg tak tau dia yg dia tu mangsa.

jajad: aaa... kena kontrol gak.. kang masuk lokap sapa yg susah.

pe'eq: sepanjang mlm dok curse mamat tu!

polis: kita pegi ngeteh lagi bagus kan!

mamat cina: nak tunjuk dia buat kerja presiden la tu...

mamat melayu: mmg bangang! aku lalu depan umah dia mesti menyumpah dulu seround!

Jajadomaq on Thursday, May 28, 2009 5:02:00 PM said...

zai, ye.. dia punya pasal habis satu floor jiran2 semua keluar.. sebab bising sgt.... kan dah menganggu ketenteraman awam tu...

chuop said...

pesalah 1 ngan pesalah 2, tolak 10% dari hantaran sebab ada rekod polis. ehhehehee

jiran saya pun ade bangang gak, dia ngamuk sebab ade org tgh renovate rumah so cam bising. nape rpun duk apt kan? lain lah duk banglo umah jauh2, tak pun duk je kampung, kan...

naper tak amik gambar mamat melayu saiko tu?

Jajadomaq on Wednesday, June 10, 2009 3:29:00 PM said...

alamak choup, x perasan komen anda.... betul3... kalau jiran tak boleh sikit tak kena, jgn duk apartment, kampung pun tak yah.. dok dlm hutan jer...

ko gila nak ambik gambar mamat tu... kang dia saman lak!! lagipun, I x minat la nak ambik gambar dia... x hensem pun.

 

Counter la konon!

Sapa tu??

Term of Use?

Korang boleh ambik mana2 isi kandungan dalam blog aku ni... Tapi pls, bagi kredit dengan letak link blog aku... Paling2 pun, sila klik la kat iklan yang dok kuar tu.... TQ aa...