Klik tau!

Monday, June 29, 2009

Assalamualaikum!

Assalamualaikum!

Terkesima membaca entri seorang rakan baik, Syah tentang penggunaan istilah pendek untuk ungkapan "assalamulaikum". Oleh kerana aku antara yg gemar menggunakan istilah "salam" di dalam penulisan dan ym, maka aku agak terasa lah! Heheh.. terasa ke arah nak berubah, bukan terasa hati. :P

Sebab pada aku "salam" tu bermaksud mendoakan sejahtera kepada kawan dlm Bahasa Melayu.
Menurut Kamus Dewan: "Salam" membawa maksud:

  1. sejahtera (dlm kata majmuk), damai; 2. (pemberian) hormat, (penyataan) hormat

  2. takzim salam dan hormat; berjabat ~ berjabat tangan; memberi ~ mengucapkan kata hormat (spt assalamualaikum dsb)

Tapi bila dipikirkan balik, maybe penggunaan "salam" tidak begitu manis di pembuka bicara. Kan lebih manis dan mulia jika menyapa kawan2 dengan ungkapan lengkap.

Maksud : "Salam sejahtera dan rahmat Allah serta keberkatan keatasmu."


Pastu, kawan2, jawaplah sebegini ye :
Maksud : "Ke atas kamu salam sejahtera dan rahmat Allah satu keberkatan keatasmu".

Note: Thanks Syah kerna menyedarkan diri ini.

2 ulasan:

Kal El on Monday, June 29, 2009 3:52:00 PM said...

Assalamu'alaikum Jajad.

Sama2 ingat mengingatkan. BTW 'Bersalam' itu adalah dituntut bagi yang muhrim - ada hukumnya (sila baca link dipenghujung entry Syah)

http://www.brunet.bn/gov/mufti/alhadaf/jun99/h_salam.htm

InsyaAllah.

Jajadomaq on Tuesday, June 30, 2009 11:18:00 AM said...

Waalaikumussalam Syah....

Ya betul... ish.. banyak kali dok bersalam dgn bukan muhrim masa kat meeting...lepas ni kena beringat selalu.

 

Counter la konon!

Sapa tu??

Term of Use?

Korang boleh ambik mana2 isi kandungan dalam blog aku ni... Tapi pls, bagi kredit dengan letak link blog aku... Paling2 pun, sila klik la kat iklan yang dok kuar tu.... TQ aa...